Europarlamentar pentru o zi

Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor in procesul legislativ

In contextul unui deficit democratic la nivelul intregii Uniuni Europene si al pericolului reprezentat miscarile extremiste si euro-sceptice, problema educarii tinerilor in spiritul democratiei participative, al respectului fata de valorile europene si crearea contextului pentru implicarea lor in procesul democratic este esentiala si urgenta. Asa cum presedintele Juncker afirma in discursul cu privire la Starea Uniunii, ”vremea acordului implicit al cetatenilor a trecut”, iar institutiile europene trebuie sa promoveze si sa poarte un dialog deschis cu toti cetatenii Uniunii. Un aspect important al relatiei dintre cetateni si institutiile europene si nationale il reprezinta legitimitatea comunicarii institutionale, strans legata de existenta unei sfere publice active si puternice la nivel european.

In comparatie cu alte categorii de varsta, dar si fata de nivelul dezirabil, tanara generatie are o rata mica de participare la procesul democratic atat la nivel european, cat si national. Conform Sondajului eurobarometru “European Youth: Participation in Democratic Life” anterior ultimelor alegeri europarlamentare, majoritatea respondentilor (15-30 ani) nu ar lua niciodata in considerare o candidatura politica in oricare dintre alegeri, iar principalul motiv pentru a nu vota este credinta ca nu pot schimba nimic. In acelasi timp, participarea tinerilor la activitatile diverselor organizatii duce la cresterea interesului acestora pentru politica si alegeri.

In cadrul ultimelor alegeri parlamentare ce au avut loc in Romania in 2016, tinerii din segmentul de varsta 18-24 de ani au avut cea mai mica rata de participare, 29%, urmati indeaproape de urmatoarea categorie de varsta, 25-34 de ani. Participarea la nivelul intregii populatii a fost, de asemenea, una scazuta, 39.4%, penultima din istoria alegerilor parlamentare in Romania.

DESCRIEREA PROIECTULUI

Documentul este disponibil aici: DESCRIEREA PROIECTULUI ”Europarlamentar pentru o zi”

PERIOADA DE IMPLEMENTARE

1 septembrie 2017 – 28 februarie 2019

ACTIVITATILE PROIECTULUI

Patru evenimente “Europarlamentar pentru o zi”, avand ca principale activitati simularea Parlamentului European si dialogul intre tineri si autoritati, vor fi organizate in Timisoara, Bucuresti, Baia Mare si Odorheiu Secuiesc

Crearea unei retele locale / nationale de institutii si alesi care sprijina participarea tinerilor la procesul democratic

Crearea unui instrument online (portal web) al e-participarii tinerilor care sa ofere spatiul pentru dialog intre tineri si autoritati si resurse .

Consultare online – min 1000 de tineri respondenti – pe tema masurilor de stimulare si implicare a tinerilor in procesul decizional la nivel local, national, european.