Viața politică europeană este un factor de interes pentru toți cetățenii statelor membre. În calitatea ta de cetățean european poți apela la modalități directe de implicare, cum ar fi clasicele marșuri sau demonstrații.

Există mai multe instituții ale UE menite să ajute cetățenii să-și facă auzită vocea la nivelul uniunii. Aceste instituții includ Parlamentul European (și Membrii care te reprezintă în Parlamentului European), Comitetul Economic și Social European (CESE) și Comitetul European al Regiunilor (CoR). Pentru o imagine de ansamblu, vizitează Uniunea Europeană – Scurtă prezentare a instituțiilor și organismelor UE

Adresarea de petiții Parlamentului European este unul din drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni, conform articolului 227 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care subliniază următorul fapt: Orice cetățean, în mod individual sau în asociere cu alte persoane, își poate exercita oricând dreptul de a adresa petiții Parlamentului European.

Cetățenii UE pot înainta petiții legislativului european atunci când obiectivul acestora vizează unul din domeniile de activitate ale Uniunii Europene și care îi vizează în mod direct. Pot apela la o astfel de acțiune și societățile, organizațiile sau asociațiile care se află pe teritoriul Uniunii Europene.

Petiția poate aduce la cunoștința oficialilor europeni fie anumite nemulțumiri (plângeri) ale cetățenilor, fie poate pune în lumină dezideratul societății civile cu privire la reglementarea anumitor chestiuni de interes public sau privat.

• Cereri individuale;
• Plângeri;
• Sesizări referitoare la aplicarea dreptului comunitar;
• Apeluri adresate Parlamentului European pentru a interveni într-o anumită chestiune.

Democrația europeană – ghid pentru cetățeni – episodul 2

În plus, acțiunea publică indirectă este disponibilă și prin intermediul organizațiilor societății civile active în domeniul problematicilor UE sau a partidelor politice, la nivel local, regional și național.