Eu marchez momentele frumoase din viața mea, cu bifă, în caietul meu- jurnal. Şi uite că n-am putut să trec peste cele câteva zile minunate, alături de echipa Student Plus şi colaboratorii săi, care s-au transformat într-un adevărat joc al oamenilor care Pot, care Știu şi care Vor. Au fost patru zile pline în care fiecare elev şi student prezent în cadrul progaramului” Europarlamentar pentru o zi” au acumulat cunostinte considerabile si au adoptat noi tehnici de logica si gandire critica. De la chestiuni baza, prezentate in prima zi, pana la dezbaterea unor subiecte de larg interes şi nu în cele din urmă formarea unor comisii şi simularea adoptării a unor propuneri venite din partea comisiilor, formate atat din studenti, cat si din elevi.
Au fost o lectie din care am învățat că politica iți dă voie să nu uiti să fii om, să lupți pentru drepturile semenilor tăi și să ai tăria de a duce cu drag pe umerii tăi steagul patriei românești și pe celelalte meleaguri din UE.
Pe parcursul celor patru zile- comunicarea a fost cheia- ne-am apropiat unii de ceilalți şi am ajuns să legăm relații de prietenie. Îmi aduc, cu drag aminte, cum prima zi a fost una de poveste. Am avut ocazia să mă văd pe mine în imaginea colegiilor mei mai mici de vârstă, elevii, dar am mai reflectat la un alt aspect – dorința lor a a-şi învine temerile şi friciile de a comunica în public, de a-şi spune opinia, de a o suştine. Majoritatea au punctat faptul că vor să lucreze la partea de “exprimare a doleanțelor”. Oare să fie societatea cea care îi face pe elevi să se închidă în ei ori sunt devină rețelele de socializare? La această întrebare n-am, din păcate, răspuns, dar mi-ar plăcea să văd tot mai mulți tineri implicați, stimulați şi ajutați de stat, de O.N.G-uri, de evenimente cum a fost aceasta la care am participat, să nu se piardă printre rânduri, să îşi pună în aplicare ideile.
În partea celei de-a doua zi, despre cadrul de referinta al unei culturi democratice si s-au format mai multe ateliere în interiorul cărora atât studenții şi colegii mei din an au spus că s-au simțit bine, cât şi elevii. Aceste ateliere au fost special gândite pentru a-i ajuta să îşi pună şi mai mult în practică, decât în ziua precedentă, abilitățiile şi competențele logice şi lingvistice. Am avit posibilitatea de a remarca câțiva elevi cu o logică deosebit de puternică şi echilibrată cu care am decis să păstrez legătură pentru a ne împărtăşii diverse surse interactive de învățare logică, de cunoaştere.
În cea de-a treia zi, practic a avut loc o simulare a Parlamentului European în sesiune plenară. În cadrul acestei simulări s-au format comisii specializate pe diverse ramuri de interes, precum: cultură, domeniul social, educație, sănătate, etc., care au avut deosebita onoare de a prezenta propunerile, în următoarea zi, în fața Europarlamentarilor invitați la masa rotundă. Iar nu în ultimul rând, în cea de-a patra zi, a fost minunat dialogul cu autoritățiile şi răspunsurile primite au fost foarte interesante. În această ultimă zi, unul dintre invitații de la masa rotundă, a oferit deschiderea dumnealui pentru punerea în aplicarea a posibilității tinerilor de aşi pune în practică propunerile venite din partea comisiilor de specialitate. În concluzie, mă opresc aici mulțumind tuturor pentru consitența prezenței lor la eveniment, pentru consistența informațiilor primite şi astăzi 23 martie 2018 notez prin aceste câteva rânduri, cuvinte de mulțumire la adresa minunatei doamne Maria Ciorba, care este un om cu totul special şi extraordinar de bună în ceea ce face. Îi mulțumesc că ne-a fost alături pe parcusul evenimentului, că ne-a îndrumat, că ne-a dat speranța de a vedea dincolo de noi înşine, de a avea mai multă încredere în puterile noastre pentru că, dacă vrem, putem reuşi. Cerul nu are limită, noi de ce am avea? Acest om, doamna Maria Ciorba, mi-a insiprat de când am văzut-o. Omul echilibrat, femeia luptătoare şi mai presus de toate am învățat de la ea că putem ajunge unde vrem, atât timp cât nu acceptăm să ne pierdem pe noi şi visele noastre şi ne vedem de calea noastră. Ea a ales să ofere un zâmbet, iar noi am fost privilegiati că ai ales să ni-l ofere noua! Multumesc, doamna draga!
Cu mult respect si admiratie pentru efortul si munca dvs, student Bobia Elfriede
(student in cadrul facultatii Politehnica, Facultatea de Management in Productie si Transporturi, sectia Administratie Publica)