Fundația Student Plus și Partenerii – Federația YMCA Romania, YMCA Baia Mare, Asociația Young Initiative și Forumul Tânăr din Odorhei – lansează Consultarea națională ”Orientare ideologică și comportament civic în rândul tinerilor”. Peste 1000 de tineri sunt invitați să își exprime opinia și să completeze chestionarul online până la data de 1 august 2018. Consultarea face parte din proiectul Erasmus+ – Dialog Structurat “Europarlamentar pentru o zi | Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor in procesul legislativ”.
Despre chestionar
Chestionarul își propune să pună în evidență legătura dintre orientarea ideologică și gradul de implicare civică a tinerilor între 13 și 30 de ani, și să indentifice măsuri ce duc la creșterea participării lor la viața democratică. Întrebările sunt împărțite pe 4 secțiuni (civism, ideologie politică, influența tinerilor în societate și date demografice), iar timpul necesar completării nu este mai mare de 25 de minute.
CHESTIONARUL ESTE DISPONIBIL AICI
Dialogul structurat este unul din instrumentele pe care Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+, îl propune tinerilor pentru a-și face vocea auzită și pentru a se implica în elaborarea politicilor care îi privesc. Sunt însă tinerii capabili să aducă îmbunătățiri la politicile de tineret și soluții la problemele cu care se confruntă? Organizatorii doresc sa se asigure ca procesul de formare la care se inscriu tinerii participanti va avea rezultate concrete in doua directii: educatia pentru o cultura democratica si dialogul cu autoritatile.
Proiectul ”Europarlamentar pentru o zi” are o importanta componenta educationala si își propune să formeze 250 de tineri prin evenimentele pe care le derulează în patru orașe din regiuni diferite ale țării. El oferă informatii nepartizane privind functionarea institutiilor statului si ale UE, sesiuni de formare prin ateliere de educatie non-formala și simulari, astfel ca tinerii se simt incurajati pentru a se implica in tot ceea ce inseamna proces democratic, si in mod particular pentru a contribui la imbunatatirea politicilor de tineret.
In paralel, prin aplicarea chestionarului la nivel de tara, vor fi colectate opiniile unui număr semnificativ de tineri – peste 1000 – provenind din medii si categorii diferite, oferind astfel o radiografie a implicarii civice a tinerilor si solutiile pe care tinerii le propun pentru a creste participarea la alegerile locale, naționale și europene si la procesul democratic, în general.
Context
Proiectul pleaca de la o realitate ingrijoratoare: tinerii români se simt din ce in ce mai putin reprezentati, simtind ca vocea lor nu este luata in calcul. Acest lucru se observa si in rata scazuta de participare la procesul democratic, atat la alegerile locale/nationale, cat si la cele europene.
Implementat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene in perioada 2017-2019, proiectul “Europarlamentar pentru o zi | Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor in procesul legislativ” doreste sa raspunda acestei nevoi creand un context favorabil implicarii tinerilor prin informare, formare si dialog. Pe parcursul a 18 luni, vor fi realizate patru Dialoguri Tineri – Autoritati in patru regiuni ale tarii si va fi realizata o cercetare. Primul eveniment al proiectului a avut loc la Timisoara (6-9 martie 2018). Celelalte dialoguri tineri-decidenți vor avea loc după cum urmează: Odorheiu Secuiesc (4-6 mai 2018), Bucuresti (12-14 septembrie 2018) si Baia Mare (3-5 octombrie 2018).
Propunerile tinerilor si rezultatele cercetarii vor fi insumate intr-o Carta Alba ce va fi prezentata autoritatilor in luna noiembrie a.c.