Voluntariatul reprezintă, probabil, cea mai cunoscută și accesibilă modalitate prin care cetățeanul european poate aduce o contribuție notabilă în viața civilă din propria țară și nu numai. Comunitatea, idealul etc. pe care alegi să-l reprezinți reprezintă o expresie a unor valori și considerente personale care dobândesc, astfel, ecou. Alegerea de a deveni voluntar, indiferent de scopul promovat, înseamnă că ai ales să te implici, să îți canalizezi talentul, timpul și bunele intenții spre o face o diferență.

Voluntariatul este o acțiune non-profit. Alegi să fii parte dintr-o organizație non-guvernamentală în vederea completării rolului tău de cetățean activ, implicat în consolidarea identității sale civice. Nu ai așteptări materiale dar, în schimb, contribuția pe care urmează să o aduci, cu siguranță, îți va aduce satisfacții personale inegalabile.

Statutul de voluntar nu este de sine stătător. Cei mai mulți dintre noi acționăm în folosul propriei comunități, fără a ne autodenumi, în mod necesar, voluntari. Poate ați contribuit la curățarea școlii în care învățați, sau ați ajutat o persoană vârstnică din cartierul vostru etc.

Voluntariatul poate fi întreprins de oricine, având un caracter educativ în ansamblu, fiind, totodată, o activitate care contribuie la educația non-formală a tinerilor. Voluntarul este un actor care participă activ la armonizarea comunității sale și nu numai, atribuindu-i o valoare socială adăugată, care se reflectă, mai ales, prin posibilitatea de a implementa schimbarea prin propriile sale acțiuni.

SERVICIUL EUROPEAN DE VOLUNTARIAT

Ai între 17 şi 30 de ani şi îţi doreşti să petreci între 2 şi 12 luni în străinătate, ca voluntar prin Serviciul European de Voluntariat (SEV)? Participarea la un proiect SEV în altă ţară nu este o decizie care poate fi luată cu uşurinţă. Reflectaţi bine înainte, planificaţi-vă demersul cu atenţie şi păstraţi-vă motivaţia! În acest fel, riscul de a fi dezamăgit va fi mai mic.

GĂSEȘTE UN PROIECT

CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE

Corpul european de solidaritate este noua inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa.

Tinerii care fac parte din Corpul european de solidaritate trebuie să accepte și să respecte misiunile și principiile inițiativei.

GĂSEȘTE UN PROIECT

EU AID VOLUNTEERS

UE se angajează să promoveze respectarea și respectarea globală a dreptului internațional umanitar, împreună cu principiile umanitare – umanitate, imparțialitate, neutralitate și independență. Acestea contribuie la protejarea vieții lucrătorilor umanitari și asigură accesul sigur și neîngrădit la cei care au nevoie.

GĂSEȘTE UN PROIECT

VOLUNTARIATUL ÎNCEPE ACASĂ

Vrei să simți puterea magică a voluntariatului? Contactează organizațiile locale și centrele de voluntariat pentru a identifica proiectele care ți se potrivesc și pentru a începe cât mai curând să te implici. Voluntariatul este un mod de viață.

„Voluntariatul o componentă fundamentală a societăţii civile. El însufleţeşte cele mai nobile aspiratii ale omenirii – pacea, libertatea, oportunitatea, siguranţa şi justiţia pentru toate persoanele.” (Declarația Universală cu privire la voluntariat)