Eveniment “Sunt elev, voi fi primar!”

Odorheiu Secuiesc 4-6 mai, 2018

Forumul Tânăr din Odorhei a organizat un program de formare și informare în domeniul cetățeniei active pentru candidații la funcția de primar al elevilor și echipele lor, care au participat la Zilele Elevilor, ediția XXVI. Evenimentul co-finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ Sub-acțiunea Dialog structurat s-a derulat între 4-6 mai 2018 în incinta Complexului Septimia din Odorheiu Secuiesc. Proiectul intitulat Europarlamentar pentru o zi – Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor în procesul legislativ creează cadrul pentru dialogul direct dintre factorii de decizie – în cazul nostru autoritățile locale – și grupuri de generații bine definite ale societății locale, respectiv elevii și studenții din zona Odorhei, județul Harghita.

Ziua 1: 4 mai 2018

LEARNING DAY

În prima zi a evenimentului, după deschiderea oficială a programului și prezentarea de către organizatorii locali a inițiativei Europarlamentar pentru o zi – Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor în procesul legislativ, s-a trecut în revistă tematica abordată, s-a descris parteneriatul creat între organizațiile implicate, respectiv s-a prezentat programul de finanțare a Comisiei Europene în domeniul proiectelor de dialog structurat și certificatul YouthPass. Cei peste 50 de elevi prezenți – care s-au înscris în prealabil la programul Sunt elev, voi fi primar! – au participat la prelegerea d-lui Orbán Balázs, politolog, consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Odorheiu Secuiesc, care a vorbit tinerilor despre sistemele și campaniile electorale din Europa, similitudinile și diferențele dintre sistemele politice din țările europene, etc. Al doilea invitat al zilei a fost d-nul Jakab Attila, city manager al orașului Odorheiu Secuiesc, fost consilier local și președinte al Forumului Tânăr din Odorhei, care a vorbit despre funcționarea autorității locale, respectiv despre rolul și importanța diferitelor instituții subordonate acestor autorități.

Ziua 2: 5 mai 2018

WORKSHOPS & SIMULATION

În a doua zi a programului invitat al zilei a fost d-nul Somogyi Attila, coordonatorul de proiect al Centrului Europe Direct Harghita, care a vorbit despre istoria și funcționarea Uniunii Europene, rolul și funcționarea diferitelor instituții europene, respectiv relaționarea acestora cu instituțiile autohtone. Celde al doilea eveniment important al zilei a constat în prezentarea de către echipele de tineri a diferitelor inițiative și propuneri concrete de programe, care s-au referit la îmbunătățirea calității vieții generației tinerilor din oraș și din regiunea Odorhei, Harghita. Aceste propuneri au fost prezentate în fața reprezentanților autorităților locale ale orașului. Programul a continuat cu derularea atelierelor tematice, în care grupurile de tineri au lucrat în trei echipe diferite: în tematica relațiilor cu mass-media invitați au fost d-na Kovács Eszter, redactor șef adjunct al cotidianului Udvarhelyi Híradó și d-nul Somogyi Attila, domeniul cetățeniei active a fost abordat cu ajutorul d-șoarei Török Tünde, coordonatorul voluntarilor din cadrul Forumului Tânăr din Odorhei, ia funcționarea consiliului local al municipiului Odorheiu Secuiesc a fost simulat cu ajutorul d-lui Jakab Attila.

Ziua 3: 6 mai 2018

DIALOGUE

În cel de al treilea zi a evenimentului programul s-a bucurat de prezența d-lui primar al orașului, d-nul Gálfi Árpád, care a urmărit cu atenție propunerile și ideile exprimate de către echipele de elevi, și i-a asigurat pe toți cei prezenți despre susținerea acestor inițiative de către autoritățile locale ale orașului.