București: Asociația Young Initiative invită tinerii să fie europarlamentari pentru o zi

Asociația Young Initiative organizează în perioada 12 – 14 septembrie 2018 evenimentul ”Europarlamentar pentru o zi”, ce va avea loc în București, la Hotel Ibis Gara de Nord, cu participarea a aproximativ 75 de tineri din regiunea București-Ilfov.

Proiectul își propune să motiveze tinerii să devină participanți activi și implicați în societate, descoperind modul în care funcționează procesul legislativ în Uniunea Europeană și România, dar și cum se iau deciziile care ne afectează în fiecare zi în comunitate. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Erasmus+, Acțiunea-Cheie 3 Dialog Structurat.

Evenimentul din București va găzdui, timp de trei zile, activități interactive pentru 75 de elevi și studenți din București și județul Ilfov, după cum urmează:

Learning Day: ateliere non-formale cu privire la modalitățile de implicare în comunitate, procesul decizional național și european, modul în care funcționează instituțiile europene, programe și mecanisme de implicare a tinerilor în UE;

Simulation Day: o simulare a Parlamentului European în care cei prezenți vor fi împărțiți în grupuri politice europene și vor lucra în comisii permanente pentru a dezvolta una sau mai multe propuneri legislative;

Dialogue Day: un dialog între tineri și decidenți politici români (vor fi prezenți la eveniment europarlamentari, parlamentari români și consilieri locali).

Astfel, pentru cea de-a treia zi a evenimentului au confirmat participarea europarlamentarii Emilian Pavel și Cătălin Ivan, deputații Gabriela Podașcă și Cristian Seidler, precum și consilierul general Tudor Ionescu. Dialogul se va desfășura în format „World Café”, participanții urmând să interacționeze direct cu reprezentanții autorităților europene și naționale.

Evenimentul de la București face parte din programul național „Europarlamentar pentru o zi: Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor în procesul legislativ”, coordonat de Fundația Student Plus Timișoara, în parteneriat cu Asociația Young Initiative, YMCA România, YMCA Baia Mare, Forumul Tânăr din Odorhei. Activitățile din cadrul proiectului național includ: 4 evenimente de consultare directăsimulare și dialog organizate la Timișoara, Odorheiu-Secuiesc, București și Baia-Mare; o consultare națională a tinerilor ce a înregistrat până în prezent peste 1 000 de răspunsuri; dezvoltarea unor instrumente de participare online a tinerilor; crearea unei rețele locale/naționale de instituții și decidenți care sprijină participarea tinerilor la procesul democratic.

La organizarea evenimentului de la București contribuie și o serie de parteneri locali, precum Asociația A4ACTION și următoarele instituții de învățământ: Liceul Teoretic „Horia Hulubei” Măgurele, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Snagov, Liceul Teoretic „Ioan Petruș” Otopeni, Liceul Tehnologic „Barby A. Știrbey” Buftea.

Download Comunicat Complet (PDF)

Agendă eveniment (Google Drive)