Educația TA, o prioritate pentru Europa

Un articol de Patricia Vanu, absolventă a Facultății de Științe Politice a UVT

Educația are un rol dinamic în optimizarea modului în care funcționează societățile contemporane.

Eforturile realizate la nivelul Uniunii Europene, ce însoțesc îmbunătățirea acestui sector, dincolo de scopul lor economic, ce are în vedere consolidarea calității pregătirii profesionale (care, pe termen lung, va contribui la o piață a muncii funcțională și, implicit, la o viață economică prosperă), își propun un obiectiv mai amplu. O societate democratică are nevoie de un electorat bine educat, capabil să înțeleagă provocările contemporane și să participe activ la gestionarea acestora. În consecință, asumarea unor angajamente civice și sociale de către cetățeni se află în strânsă legătură cu background-ul lor educațional.

Pornind de la înțelegerea acestor aspecte, necesitatea proliferării și consolidării conceptului de cetățenie activă, prin intermediul unui mecanism coordonat în domeniul educațional, la nivelul întregii Uniunii Europene, devine un imperativ.

Integrarea și utilizarea mijloacelor de comunicare digitală (Internetul, rețelele sociale, website-urile, telefoanele mobile), specifice societății actuale, în cadrul metodologiei pentru educație în rândul tinerilor, sunt esențiale pentru formarea unor cetățeni responsabili, orientați spre asigurarea bunăstării civice în ansamblu.

În definitiv, este vorba despre consolidarea conceptului de cetățenie participativă în interiorul mediului educațional, prin utilizarea inteligentă a mijloacelor digitale la care tinerii din statele membre ale Uniunii Europene au acces în mod constant.

Echipa proiectului ”Europarlamentar pentru o zi” a pregătit o selecție de resurse educaționale pentru o cetățenie activă, disponibile la secțiunea ”Resurse”. Iată principalele capitole:

În același timp, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene are o ofertă generoasă, cu zeci de mii de titluri, toate disponibile în format electronic, gratuit.

În continuare, te invităm să te apropii de UE cu ajutorul publicației ”Eu și UE” Aceasta este ultima ediție a revistei pe care Uniunea Europeană o pune la dispoziția tinerilor și a cadrelor didactice pentru a lărgi cunoașterea despre UE și a te motiva să te implici în viața democratică.

Eu ȘI UE

Dacă sunteți cetățeni ai unei țări din UE, sunteți și cetățeni europeni. Dar ce înseamnă acest lucru în practică? Ce a făcut Uniunea Europeană pentru noi?

Învață despre UE prin exerciții la clasă sau acasă. ”Click” pe fiecare capitol.
@Comisia Europeană, 2017